Thema


Met blijdschap en trots kunnen wij u mededelen dat Het Zij Zo heeft gekozen voor:

Het ontstaan van Budel Dorplein door de komst van de zinkfabriek in 1893


Onderbouwing:

Tweede helft 19de eeuw. De bijna 2000 inwoners van Budel waren voornamelijk actief in de kleinschalige agrarische sector en aangezien Budel dicht bij de Nederlands-Belgische grens ligt met smokkelactiviteiten.

De industriële revolutie ging grotendeels aan het dorp voorbij, maar ten zuiden werd eerst een kanaal aangelegd en vervolgens een spoorlijn. Voor de Waalse ondernemersfamilie Dor twee belangrijke factoren voor een succesvolle fabriekslocatie. De andere factoren waren goedkope grond, voldoende water in de omgeving en goedkope arbeid.

In 1892 was het, na zorgvuldig plannen, zover. Lucien en Emile Dor kochten voor 50.000 francs 628 hectare moerasgrond ten zuiden van Budel. In 1893 werd de fabriek opgericht en aan het einde van dit jaar waren er al zo’n 140 arbeiders werkzaam. Omdat er in de regio geen enkele kennis van zinkproductie aanwezig was werden tientallen Waalse ervaren zinkarbeiders met hun families naar Budel gehaald. En zo verrees er in korte tijd, geheel volgens plan van de gebroeders Dor, een volledig nieuw dorp op steenworp afstand van de fabriek. Budel Dorplein was een Franstalige enclave, geheel zelfvoorzienend.

Tot op de dag van vandaag is Budel Dorplein een uniek stukje Nederland. Alle gebouwen zijn gebouwd volgens Waalse architectuur en met opgetrokken van in Wallonië gebruikelijke materialen. Met het gebouw “de Cantine”, waarin veel faciliteiten gevestigd waren, in een centrale rol. Tot 1968 was het gehele dorp eigendom van de familie Dor.


Ontwerp en realisatie website: tableaux - mediamakers|Privacy Statement